За породата

Породата котка Бирма съчетава изискан външен вид с меката и магическа натура. Изразителните им сапфирено сини или кристални морско сини очи подчертават кръглата им глава. Козината е къса, но плътна, притежавайки разнообразни цветове – от дълбоки шоколадови до нежни лилави тонове. Тялото им е стегнато и средно дълго, с гладка линия, която преминава към кръгли и хармонични крака. Тяхната дружелюбна и умилителна личност ги прави идеални спътници, особено за семейства с деца, които ще се насладят на техните нежни докосвания и игриви емоции.

Произход на породата

Породата котка Бирма съчетава в себе си дългогодишна история и легенда от древни времена. Произходът й може да се проследи до древна Бирма (днешна Мианмар).

През 20-ти век, през 1919 година, няколко бирмански котки били подарени на Аугустин Луи Пърьо, който работил като градинар в парижката зоологическа градина. След този първоначален замисъл, породата се развила и се представила на западния свят. Тя бързо придобила популярност, благодарение на своя изключително обаятелен външен вид и приятелски характер.

Произходът на породата котка Бирма преплита исторически събития, митове и легенди, което я прави не само визуално изящна, но и мистична по своя начин.

WHY CHOOSE US?
1
lorem ipsum dolor sit amet
Client:
Company Name
1
Location:
Melbourn, 34567
1
Start date:
24 Jan 2016
1
Finish date:
11 Jun 2016
1
Surface area:
4520 m2
WHY CHOOSE US?
1
lorem ipsum dolor sit amet
Client:
Company Name
1
Location:
Melbourn, 34567
1
Start date:
24 Jan 2016
1
Finish date:
11 Jun 2016
1
Surface area:
4520 m2
Характер

Бирмите са известни с техния спокоен и приятелски характер. Те са обичащи и афективни към своите собственици, на които обичат да се придържат. Бирмите обаче са и плейбойни, обичат да играят и да се забавляват. Те са интелигентни и имат склонност да се свързват емоционално с хората.

Здраве

Бирмите са обикновено здрави котки с дълъг живот. Въпреки това, като всяка порода, могат да бъдат податливи на някои наследствени заболявания, като например генетични проблеми с дихателните пътища. Редовни посещения при ветеринарен лекар и подходящо грижа за здравето им са необходими.

Хранене

За да поддържат здравословното си състояние, Бирмите имат нужда от балансирана и подходяща хранителна диета. Както всички котки, те се нуждаят от протеини от животински източници, въглехидрати и витамини. Важно е да се следи теглото им и да се предотврати натрупването на излишни килограми.

Козина

Козината на Бирмите е къса, плътна и мека на допир. Тя се нуждае от минимална грижа, но е добре да се прави редовна четка, за да се поддържа блясъкът и да се предотврати прекомерното формиране на топки косми.

Отношение към децата

Поради техния спокоен и приятелски характер, котките Бирми могат да бъдат подходящи за семейства с деца. Те обичат вниманието и прегръдките, които децата често предоставят. Бирмите са интерактивни котки, които могат да се впишат в детските игри и забавления. Важно е обаче да научите децата как правилно да се отнасят към котката – да бъдат нежни и уважителни към нея.

Call Now Button